حسابداری مالی:6نکته انتخاب رشته در دانشگاه
در این مقاله میخواهیم در مورد رشته حسابداری مالی در دانشگاه و بازار کار آن و نکات مهمی صحبت کنیم و قصد نداریم به مباحث فنی و علمی و تئوری بپردازیم، پس با ایلیا حسابدار همراه باشید تا با این رشته آشنا شویم.
همانطور که در مقالات سلسلهوار ایلیا حسابدار توضیح دادیم حسابداری مثل درخت تنومندی هست که شاخهها و زیرشاخههای فراوانی دارد از شاخههای علم حسابداری، حسابداری مالی است.
حسابداری مالی چیست؟
حسابداری مالی به امور مالی در شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک میپردازد و کاربرد فراوانی دارد بهعبارتدیگر این شاخه رسیدگی به امور مالی است.
همانطور که گفته شد حسابداری مالی یکی از انواع حسابداری و شاخههای حسابداری بهحساب میآید در حقیقت حسابداری مالی توضیحی برای سازماندهی اطلاعات مالی و ثبت آن بهحساب میآید.
حسابداری در طول دورههای متفاوت، گستردهتر و به شاخههای مختلفی تقسیم شده که هر کدام پیچیدگی و کاربرد خاص خودشان را دارند.
یکی از این موارد شاخه حسابداری مالی هست، عملیات این شاخه ثبت و گزارش اطلاعات مالی تعریف میشود.
البته این ثبت و گزارش همیشه همراه با تجزیهوتحلیل، دستهبندی، خلاصهکردن و نتیجهگیری هست.
رشته حسابداری مالی به ما کمک میکند نتیجه فعالیتهای مالی را پردازش کنیم، به همین دلیل هست که به این شاخه، زبان گویای تجارت هم گفته میشود.
در مورد حسابداری مالی شرکتها باید گفت این عملیات و فرایند شامل ثبت / طبقهبندی/ و تنظیم گزارش در ارتباط با معاملات تجاری در مدتزمان مشخص است.
بهعبارتدیگر در مورد گزارشهای مالی باید بگوییم که این گزارشها اعم از تجزیهوتحلیل فعالیتهای مالی صورتگرفته شده هستش که در نهایت با استفاده از این گزارش میشود نتیجهگیری لازم را انجام داد.
نکته قابلتوجه در این نوع از حسابداری، توجه به همة جزئیات فعالیتهای مالی و اقتصادی انجام شده در واحد اقتصادی و ارائه گزارشهای است.
بهعبارتدیگر ارائه اطلاعات مالی، از مهمترین اهداف حسابداری در کسبوکارهای مختلف هست که بارهاوبارها به اشکال مختلف پیرامون آن صحبت کردیم.
با تمام این تفاسیر نحوه تهیه صورتهای مالی بر اساس اینکه واحد اقتصادی چه اهدافی را دنبال میکند تعیین میشود. حسابداری مالی در واقع فرایندی ضروری و غیر قابل اجتناب در واحدهای اقتصادی است که اطلاعات مالی طی این فرایند ثبت، طبقهبندی و گزارش میشوند.
حسابداران این شاخه و فعالیت از همه جریانهای مالی شرکت / سود و زیانها / قراردادها / و صورت وضعیتهای مختلف و ترازنامهها جمعآوری کرده، پس از بررسیهای لازم در قالب یک گزارش، این اطلاعات را ارائه میکنند.
نکته= قطع بهیقین رشته حسابداری مالی یکی از اصلیترین و کاربردیترین شاخههای علم حسابداری که شامل گستره بسیار زیاد و از نظر بازار کار و نیازمندی مشاغل به آن، در جایگاه ویژهای نگاه میشود.
تمام تراکنشهای مالی یک سازمان و تمام هزینههای آن از هزینه حقوق و دستمزد تا مالیات، اجاره، خریدها و تمام رویدادهای مالی دیگر به همراه سود و زیان قسمتهای مختلف واحد اقتصادی در گزارشهای حسابداران مالی ارائه میشود.
انواع حسابداری مالی
رشته حسابداری مالی به دو بخش تقسیم میشود، حسابداری تعهدی و حسابداری نقدی که هرکدام شرایط ویژه و کاربرد خاص خودشان را دارند که به ذکر آنها میپردازیم.
-
حسابداری نقدی
معمولاً شرکتها و کسبوکارهای کوچک از حسابداری نقدی استفاده میکنند، چون اجرا و عملیاتی نسبتاً سادهتر از حسابداری تعهدی دارد.
فرایند عملیات در حسابداری نقدی متفاوت از اصول حسابداری عمومی است. مثلاً تراکنشهای مربوط فقط زمانی به روش نقدی وارد میشوند که واقعی باشند بهعنوانمثال زمانی که پرداختی دریافت میشود درآمد ثبت میشود درحالیکه هزینهها زمان تسویه بدهی ثبت میشوند.
صورتهای مالی که در این روش ارائه میشوند تمرکز بیشتری روی جریان نقدینگی دارند؛ یعنی اطلاعاتی در مورد منابع وجوه نقد در طول دوره مالیاتی، نحوه مصرف وجوه نقد و مانده وجوه نقد تا تاریخ گزارش و…. نمونههای بارز این نو گزارشها هستند.
صحبت در مورد این موضوع خیلی مفصل است که پرداختن به آن از هدف این مقاله دور است. اما فقط تذکر این نکته مهم که این روش برای مشاغل فردی و کسبوکارهای کوچک کاربرد زیادی دارد، درواقع این روش برای رسیدگی به حساب اشخاص در محدوده معینی استفاده میشود.
یکی از معایب این سیستم این است که احتمال خطا و ارائة گزارشی اشتباه در صورتهای مالی وجود دارد به خصوص اگر شرکتی هزینههای پرداخت نشده یا دریافتیهای وصول نشده داشته باشد. یعنی اگر در ترازنامه یا گزارشها بخشی برای حسابهای دریافتی / پرداختی و مواردی از این قبیل تعریف نشده باشد میتواند در ارائة گزارشی درست ایجاد اشکال کند.
-
حسابداری تعهدی
حسابداری تعهدی مربوط به کسبوکارهای بزرگ با پیچیدگیهای بیشتری هست که با روش نقدی فرق میکند یکی از مفاهیم خیلی مهم در حسابداری تعهدی مفهوم تطبیق که هدف این مفهوم، تطبیق منطقی درآمد با هزینه است.
ازآنجهت که معاملات در یک دوره ثبت میشوند تطبیق درآمدها و هزینهها به روش تعهدی میتواند در بررسی دقیقتر و گزارش صحیحتر از درآمد خالص کمک شایانی را به سازمان کند.
سود فقط زمانی ثبت میشود که دریافت بشود و هزینهها فقط بعد از اینکه اتفاق افتادن ثبت میشوند.
در این روش رویدادهایی مانند هزینه یا درآمد ولو اگر هنوز دریافت نشده باشند ثبت و گزارش میشوند.
وظایف حسابداران مالی
حسابداران مالی وظایف متعددی دارند که برای آشنایی شما عزیزان به مهمترین آنها میپردازیم:
1/دقت عمل
2/جمع آوری اسناد و مدارک
3/قدرت ذهنی و تجزیه و تحلیل بالا
4/اطمینان از صحت صدور اسناد مالی
5/حسابداری بر اساس مدارک صدور اسناد
6/اخذ تاییدیه اسناد و نامه های مربوطه به حسابداری و امضا آن ها بر اساس دستور العمل های موجود
7/تهیه و تنظیم سند لیست حقوق و دستمزد
8/تهیه لیست بیمه و مالیات
9/طراحی کدینگ حساب های سیستم
10/تعهد
11/مغایرتگیری دقیق بانکی
12/اصلاح حسابها و بستن آنها در پایان دوره مالی
13/تهیه گزارشهای دقیق و صورت وضعیتهای لازم در سازمان
14/ارائه راهنمایی و مشاوره عالی به مدیران برای اخذ بهترین تصمیم
15/بایگانی اطلاعات و اسناد و مدارک مالی
و…..
رشته حسابداری مالی
باتوجهبه مطالبی که تا الان گفتیم حسابداری مالی مزایا و فواید بسیاری دارد از نظر اینکه شما عزیزان، بخواهید در این رشته تحصیل کنید و به سطح بالایی از دانش برسید و بتوانید از نظر شغلی و درآمدی با تسلط به این رشته در وضعیت خوبی قرار بگیرید.
همانطور که توی این مقاله بهصورت واضح و مشخص توضیح دادیم گستره حسابداری مالی بسیار بزرگ هست و شما میتوانید با تخصص و تحصیل در این زمینه به انواع کسبوکارها خدمات خوبی را ارائه دهید از این نظر درآمد شما بهعنوان یک حسابدار مالی که تخصص دارد میتواند تضمین شده باشد؛ چون این رشته به کار تمام کسب کارها اعم از مشاغل خرد، کلان و شرکتها و….میآید؛ یعنی این کسبوکارها نیازمند به حسابدار مالی هستند.
به عبارت دیگر رشته حسابداری مالی در دانشگاههای ایران تدریس شده و میشود و یکی از پرطرفدارترین رشتههای دانشگاهی است، دلیل این طرفداری پتانسیل بالای این حرفه از نظر کسب درآمد برای این اشخاص است.
قطعاً تأثیر حسابداران مالی بر کسبوکارها پوشیده نیست؛ بنابراین هر کسبوکاری به این افراد خبره نیاز دارد تا بتواند در حداقل کردن هزینه و حداکثرکردن سود از این افراد کمک بگیرد.
توصیههای ایلیا حسابدار به اشخاصی که قصد تحصیل در رشته حسابداری مالی را دارند چیست؟
طبق مطالبی که گفته شد شما با تحصیل در این رشته و کسب مهارت لازم میتوانید بهراحتی وارد بازار کار شوید و فعالیت خودتان را شروع کنید؛ اما توجه به چند نکته الزامی هست:
- هیچچیزی به اندازه وجدان کاری، صداقت، پاکی و درستی رفتار اهمیت ندارد اگر به عنوان حسابدار مالی یا هر نوع مشاغل دیگر مشغول فعالیت هستید این نکته را در نظر داشته باشید همه افراد دوست دارند که با یک فرد امین و درستکار و صادق کار کنند و امور مالی خود را به آنها بسپارند.
- زمانی را در روز برای مطالعه و تحقیق قرار بدهید و از متدها، روشهای جدید و اتفاقهای مربوط به حسابداری مالی باخبر باشید.
- در زمان تحصیل سعی کنید مطالب به طور کامل هضم کرده و همیشه به یاد داشته باشید علم حسابداری حفظ کردنی نیست بلکه فهمیدنی است و باید مطالب را درک کرد، پس مطالب را از ابتدا تا انتها کامل یاد بگیرید.
- رشته ی حسابداری مالی یا به طور کامل علم حسابداری نیازمند علاقه است، این رشته سختیها و پیچیدگیهای خاص خودش را دارد که فقط با علاقه میتوانید از پس این سختیها بر بیایید به عبارت دیگر علاقه هست که از شما یک حسابدار حرفه ای میسازد.
- رشتههای مالی به خصوص حسابداری مالی نیازمند دقت عمل هست هر چه دقت و مدیریت شما روی خودتان بیشتر باشد ضریب خطای شما کمتر میشود. حسابداری مثل رانندگی باید حواستان به همه چیز باشد، در رانندگی نمیتوان با چشم و گوش بسته حرکت کرد باید بادقت به رانندگی خودتان ادامه بدهید، حسابداری هم دقیقا همینطور است.
- شما بهعنوان یک حسابدار مالی باید روحیه مدیریتی قوی داشته باشید تا هم بتوانید اول خودتان و بعد مسائل مالی شرکت را مدیریت کنید. حسابدارهایی که دارای روحیه مدیریتی بالایی هستند یکی از پله های موفقیت را به راحتی طی میکنند کسی که بتواند اول خودش و دوم کارش را مدیریت کند قطعا کسی است که میتواند از پس سختیها و چالشهایی که سر راهش قرار میگیرد برآید.یدآآآوییمئینئر
جمعبندی نهایی
ما در این مقاله به تعریف و توضیح پیرامون رشته حسابداری مالی پرداختیم و بعد درباره این رشته چیست، چه انواعی دارد، بازار شغلی به چه صورتی هست و شرایط کاری به چه صورتی هست و گفتیم که شما بعد از ورود به دانشگاه میتوانید در این رشته ادامه تحصیل بدین و تا سطح دکتری هم بالا برید.
در ضمن به ذکر نکات مهمی پرداختیم تا در نهایت شما خواننده گرامی با این رشته آشنا شوید شرایط را بدانید تا بتوانید برای آینده خودتان تصمیم بگیرید.
حال که با این رشته آشنا شدید لازمه دوباره بگویم که شما با تحصیل در این رشته و کسب دانش و مهارت میتوانید به موفقیت برسید؛ چون خیلی از کسبوکارها اعم از شرکتها و کسبوکارهای گوناگون به فراخور نیازشان به شما نیاز دارند تا به سودآوری بیشتری دست پیدا کنند.
اگر شما هم علاقهمند به رشته حسابداری مالی هستید این فرصت را از دست ندهید تا بتوانید با تحصیل در این رشته و کسب مهارت لازم و تجربیات گوناگون به موفق چشمگیری برسید.
با ایلیا حسابدار همراه باشید